VPRAŠANJA

Vprašanja in odgovori:


Kakšna pa je sploh terapevtova vloga v plesno-gibalni psihoterapiji – včasih se zdi kot, da nič ne dela…?

ODGOVOR: Vloga plesno-gibalnega terapevta je:

1. …da vzpostavi in ohranja varen prostor, kjer se klient počuti popolnoma sprejeto ter varno. To mu omogoči, da se sprosti in izrazi celoten spekter sebe (tudi tiste dele, ki jih navadno skriva pred drugimi, se jih sramuje, etc.)
2. …da klienta pripelje v sedanji trenutek (‘tukaj in zdaj’) ter pripravi teren za ‘proces’ (stanje v katerem se izrazi klientovo nezavedno).
3. …da se uglasi (poveže) s klientom – predvsem na neverbalni ravni. S tem mu pokaže, da si želi razumet njegovo zgodbo in da se mu ni potrebno spreminjati – tak kot je, je že ok. 
4. …da gradi terapevtski odnos s klientom, saj je le-ta ključen za spremembo v življenju klienta.
5. …da uporabi svoje telesne odzive kot informacije o klientovem trenutnem doživljanju ter jih s klientom verbalno predela. S tem klient dobiva večplastno sliko o sebi ter lažje razume svoj notranji svet.
6. …da se strokovno izpopolnjuje ter se o svojem delu redno posvetuje z izkušenim supervizorjem.
7. …da sproti predeluje osebne stvari na svoji osebni psihoterapiji. To mu omogoča, da v vlogi terapevta lahko drži varen prostor za klienta ter lažje razume od kod izvirajo čustvena stanja/odzivi/reakcije, ki se v terapevtskem prostoru izrazijo. 
8. …da je preprosto človek. Ne glede na izobrazbo in odgovornost vloge katero opravljamo smo nenazadnje le ljudje, tako kot vsak izmed klientov, ki k nam prihaja.


Ali ima plesno gibalni psihoterapevt tudi psihoterapevstko znanje?

ODGOVOR: Z veseljem odgovarjam: DA.

Vsaka prava plesno-gibalna terapija temelji na teorija verbalne psihoterapije h kateri se pri svojem delu vedno znova vračam in obračam. Tudi moj študij je zahteval poglobljeno razumevanje psihoterapevtskih pristopov. Pri svojem delu kombiniram humanistični (person-centred, transpersonal) in psihodinamični (Kleinian, analytical, independent).
Izraz plesno-gibalna psihoterapija se mi tako zdi prikladnejši, manj dvomljiv ter obenem ločuje tovrstno psihoterapijo od ostalih plesno-gibalnih dejavnosti, ki zaradi gibanja in izraznosti seveda na posameznika delujejo terapevtsko. 


Kako deluje plesno-gibalna psihoterapija?

ODGOVOR: Na kratko in preprosto ODGOVARJAM:

Plesno-gibalna psihoterapija uporablja gibanje in ples kot orodji za vstop v nezavedno. Svoboda gibanja in gibalnega eksperimentiranja v kombinaciji z varnim in zaupnim okoljem navadno prikliče spomine, slike, zgodbo, vonjave, metaforične podobe…Psihoterapevt spodbuja raziskovanje teh podob skozi gibanje ter skuša s svojim uglaševanjem in ‘notranjim opazovanjem’ (angl. inner witnessing) razumeti zgodbo posameznika ter s tem povezana čustva. Ko je posameznik pripravljen, svoje neverbalno deli tudi verbalno, pri čemer psihoterapevt postavlja podvprašanja, pomisleke, svoje uvide na opazovano in izkušeno ter s tem posameznika spodbuja, da doživete slike/metafore globlje razišče ter poveže s svojim življenjem. Končen cilj je, da posameznik svoje nove uvide in spoznanja začne prenašati v vsakdanje življenje ter s tem spreminja svoje življenje na bolje – osebnostno (z)raste🐣

Za boljše razumevanje ti predlagam, da poskusiš💪 Nebesedno dogajanje, telesno komunikacijo, telesna občutja ter proces celotnega notranjega doživljanja ob gibalnem raziskovanju je namreč težko pojasniti znotraj omejenega besednega okvirja. Lastno izkustvo nam vedno podari in nas nauči več, kot pa mentalno premlevanje.


Ali se lahko priključim plesno-gibalni terapevtski skupini, če ne znam plesati?

ODGOVOR: Z veseljem ODGOVARJAM: “Seveda!

Plesno, ritmično, gibalno predznanje NI potrebno, včasih je celo lažje če ga nimamo :). Vsi se namreč že celo življenje gibamo in kar išče plesno-gibalna psihoterapija je TVOJe GIBanje – tvoj avtentičen in unikaten gibalni izraz, ki pride iz telesnega impulza, ne iz razmišljanja o tem ‘kako se moram gibati, da bo lepo/ socialno ustrezno itd.’. Pridi in ozavesti (samo)svoje gibanje…Kje in kdaj? TERAPEVTSKI SPREHODI (četrtki, 17:30-18:30, Lj-Tivoli) ali ŽENSKA OAZA (četrtki, 20:00-21:00, plesni Epicenter) ali INDIVIDUALNA PLESNO-GIBALNA TERAPIJA (ponedeljek/sreda, ura po dogovoru).


Nekateri novinci plesno-gibalne psihoterapije pred začetkom nezaupljivo PRAVIJO: “prišel/a sem pogledat, a ne vem kaj me čaka…malo me je strah kaj bo”

ODGOVOR:
“Ali je pomembno kaj bo? Kaj če bi se raje osredotočili na to, kar je sedaj? Na prihodnost ali preteklost nimamo vpliva, edino časovno okno na katerega lahko vplivamo je sedanji trenutek”

In ko se enkrat potopimo v sedanji trenutek, vse kar bo ali ne bo nima več pomena. Če si le dovolimo pogledati vase ugotovimo, da se v sedanjosti dogaja toliko stvari, da v resnici ni prostora za tisto kar bo ali je bilo. In ta trenutnost osvobaja…


Kje se PGPT izvaja?

ODGOVOR:
Trenutno še iščem 👩 tisto pravo lokacijo 🌞, kjer bom odvrgla sidro ⚓️
Do takrat pa me lahko najdeš na različnih koncih:

1. Lj-Bežigrad (društvo SNOP: individualne terapije in terapije v dvojici)
2. Lj-Vič (Plesni Epicenter: skupinska terapija za ženske – ŽENSKA OAZA)
3. Lj-Center (Park Tivoli-rastlinjak: skupinska srečanja v naravi – TERAPEVTSKI SPREHODI)
4. Logatec (individualna/v dvojici terapija ali skupinska terapija za že vzpostavljene skupine)
5. morda še kje…kjer je želja je tudi pot 😄 Piši mi.


Kje si se izobraževala?

ODGOVOR:
Naziv plesno-gibalna psihoterapevtka sem pridobila po uspešno zaključenem magistrskem študiju iz plesno-gibalne psihoterapije na Univerzi v Derby-u, v Angliji. Študij je priznan s strani uradnega združenja plesno-gibalnih terapevtov Anglije (ADMP UK), kateri mi je dodelil tudi uradno licenco za izvajanje omenjene prakse. Študij je temeljil na praksi (čez 600h), osebnemu razvoju (čez 80h poglobljenega dela na sebi – osebne psihoterapije) in intenzivnem študiranju vseh mogočih teorij, ki prestavljajo podlago za tovrstno umetnostno terapijo (o tem sem že govorila v enem izmed prejšnjih post-ov). Poleg predpisanega kurikuluma me je radovednost gnala še na številne dodatne seminarje iz področja družinske terapije, skupinske terapije, otroške terapije, razreševanja travm, dihanja, metabolizma, ženskega cikla, neuro-znanosti, religije, terapije s starejšimi, raznovrstne oblike somatskih tehnik, MAS…”

Anglija je res stičišče znanja in hvaležna sem za te bogate izkušnje, ki jih pridno nadgrajujem in dopolnjujem, da lahko po najboljših močeh vsakemu s katerim delam zagotovim kvalitetno in učinkovito terapijo.